Ευχαριστίες

 

Ιστότοπος και βάσεις δεδομένων

 

H υλοποίηση και οι λειτουργίες που προτείνει o ιστότοπος Κύπριος Χαρακτήρ, οφείλονται στο συνεργάτη του ερευνητικού έργου, Χρήστο Κόπανο. Η νομισματική και η βιβλιογραφική βάση δεδομένων δημιουργήθηκαν από το συνεργάτη του ερευνητικού έργου, Χρήστο Σπηλιόπουλο.

Το περιεχόμενο του ιστοτόπου είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της επιστημονικής ομάδας του ερευνητικού έργου SilCoinCyτης νομισματικής βιβλιογραφικής έρευνας της Δρ Anne Destrooper-Georgiades, των επιστημονικών συμβολών εξωτερικών συνεργατών και της συμβολής των εθελοντών συνεργατών.

 

Συλλογή Νομισματικού Υλικού

 

Η συλλογή του νομισματικού υλικού και η οργάνωσή του στη βάση δεδομένων του ερευνητικού έργου SilCoinCy δεν θα είχε υλοποιηθεί χωρίς τις άδειες για επιτόπια μελέτη και καταγραφή των κυπριακών νομισμάτων των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων που χορηγήθηκαν στην επιστημονική υπεύθυνη του έργου, Δρ Ε. Μάρκου από τις ακόλουθες νομισματικές συλλογές:

Κύπρος 

Λευκωσία: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου (Δέσποινα Πηλείδου, Mαρίνα Σολωμίδου-Ιερωνυμίδου και Eυτυχία Ζαχαρίου καθώς και τους υπεύθυνους των αποθηκών: Χρύσανθο Χρυσάνθου και Γεώργιο Μασούρα).

Λευκωσία: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου (Eλένη Ζαπίτη και Λευκή Μιχαηλίδου).

Λάρνακα: Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας (Άννα Σατράκη)

Ελλάδα

Αθήνα: Νομισματικό Μουσείο, Αθήνα, (Γιώργος Κακαβάς, Βασιλική Στεφανάκη και Ευτέρπη Ράλλη). Τα δικαιώματα των εικονιζόμενων μνημείων ανήκουν στο Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ν.3028/2002).

Αθήνα: ​Νομισματική Συλλογή Alpha Bank (Δήμητρα Τσαγκάρη). Οι φωτογραφίες των νομισμάτων είναι του κ. Παντελή Μαγουλά και τα δικαιώματά τους ανήκουν στη Νομισματική Συλλογή Alpha Bank.

Γαλλία

Παρίσι: Cabinet des Médailles et Antiques de la Bibliothèque nationale de France​ (Frédérique Duyrat)

Ηνωμένο Βασίλειο

Λονδίνο: The British Museum, Department of Coins and Medals (Amelia Dowler)

Οξφόρδη: The Ashmolean Museum, Heberden Coin Room (Volker Heuchert και Chris Howgego)

Κέιμπριτζ: The Fitzwilliam Museum, Department of Coins and Medals  (Adi Popescu και Martin Allen)

Γλασκώβη: The Hunterian, Collection of Coins and Medals (Donal Bateson)

Γερμανία

Βερολίνο: ​Staatliche Museen zu Berlin, Münzkabinett – (Bernhard Weisser)

Δανία

ΚοπεγχάγηΒασιλική Συλλογή του Εθνικού Μουσείου της Δανίας (Helle Horsnæs και Line Bjerg)

Σουηδία

Στοκχόλμη: Kungliga Myntkabinettet – (Ulrika Bornestaf) και Medelhavsmuseet – (Sofia Häggman, Christian Mühlenbock και Emma Andersson).

Ρωσία

Αγ. Πετρούπολη: State Hermitage Museum - (Mikhail Piotrovsky και Elena Kuvshinova).

Αμερική

Νέα Υόρκη: American Numismatic Society - (Ute Wartenberg Kagan και Peter Van Alfen). 

H επιστημονική αποστολή και μελέτη των νομισμάτων στη Νέα Υόρκη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου ΑΝΑΒΑΘΜΙΣ (2017-2020).

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους διευθυντές των μουσειών και νομισματικών συλλογών, τους εφόρους και το προσωπικό των προαναφερθέντων μουσείων και συλλογών για τη συνεργασία.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται επίσης στους Βasil Demetriadi και Patricia Felch που επέτρεψαν στους συνεργάτες του έργου SilCoinCy (Δρ Παγώνα Παπαδοπούλου, Δημήτρη Γεροθανάση και Βάσια Ψηλακάκου) την πρόσβαση σε ιδιωτική νομισματική βιβλιοθήκη για πέντε μήνες. Αυτή η άδεια μελέτης διευκόλυνε την αποδελτίωση του νομισματικού υλικού και την προσθήκη στη βάση δεδομένων των κυπριακών νομισμάτων που έχουν εμφανιστεί σε δημοπρασίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Επιστημονικά Κείμενα

 

Η ιδέα του να πλαισιωθεί ο ιστότοπος με επιστημονικά κείμενα ερευνητών των οποίων οι έρευνες επικεντρώνονται στην Κύπρο, προέκυψε αυθόρμητα σε μια συζήτηση μεταξύ της Δρ Ε. Μάρκου και της Δρ Π. Παπαδοπούλου λίγους μήνες μετά την έναρξη του ερευνητικού έργου SilCoinCy, το Μάρτιο του 2014. Η ιδέα αυτή εξελίχθηκε σε ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα για τον ιστότοπο καθώς ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση συνεργασίας περισσότεροι από 50 συνάδελφοι και φίλοι.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται σε καθέναν από αυτούς ξεχωριστά, για την αποδοχή της πρότασης συνεργασίας και για την αποστολή των επιστημονικών τους κειμένων, με θεματική ποικιλία και υψηλή ποιότητα.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται επίσης στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού έργου SilCoinCy για την προετοιμασία των κειμένων αυτών. Ο Δρ Γιώργος Μπουρογιάννης απασχολήθηκε με ενθουσιασμό, προσοχή και ιδιαίτερη φροντίδα με την επιμέλεια και τη μετάφραση των πλείστων κειμένων. Η Βάσια Ψηλακάκου βοήθησε με μεταφράσεις και ελέγχους των ελληνικών κειμένων και η Χρύσα Παναγιωτοπούλου ανέλαβε την επιμέλεια των αγγλικών κειμένων. Τέλος, η Ελένη Αθανασίου πραγματοποίησε ελέγχους των αγγλικών κειμένων και συνεργάστηκε με τον εθελοντή, Α. Μπαλκάμο, για τον καθορισμό των συντεταγμένων του συνόλου των τοπωνυμίων των άρθρων.

 

Βιβλιογραφική Βάση Δεδομένων

 

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στον καθηγητή K. Rutter για την έγκριση της μεταφοράς της κυπριακής νομισματικής βιβλιογραφικής βάσης δεδομένων, από τον ιστότοπο του Cyprus Numismatic Project (CNP), του οποίου υπήρξε ο επιστημονικός υπεύθυνος, στον ιστότοπο Κύπριος Χαρακτήρ.

Η βιβλιογραφία της κυπριακής νομισματικής, η συλλογή και οργάνωση του υλικού, είναι αποτέλεσμα της πολυετούς εργασίας της Δρ Αnne Destrooper-Georgiades, την οποία ευχαριστούμε θερμά. Η Δρ Anne Destrooper-Georgiades αποδέχτηκε να αποστείλει όχι μόνο την επικαιροποιημένη εκδοχή της βιβλιογραφίας που είχε προετοιμάσει για τις ανάγκες του Cyprus Numismatic Project (CNP), αλλά να προτείνει ευρετήρια για ονόματα συγγραφέων, τοποθεσίες και ονόματα, διευκολύνοντας τα μέγιστα τη μετατροπή του αρχείου σε μια βιβλιογραφική βάση δεδομένων με εξαιρετικές δυνατότητες αναζήτησης.

Η επιστημονική συνεργάτις του έργου SilcoinCy Βάσια Ψηλακάκου, ανέλαβε εξολοκλήρου την επιμέλεια και την οργάνωση του  βιβλιογραφικού υλικού προκειμένου αυτό να εισαχθεί στη βιβλιογραφική βάση δεδομένων. Τα μέλη της τεχνικής ομάδας του ερευνητικού έργου, Χρήστος Σπηλιόπουλος - υπεύθυνος της νομισματικής και της βιβλιογραφικής βάσης δεδομένων - και Χρήστος Κόπανος - υπεύθυνος υλοποίησης ιστότοπου Κύπριος Χαρακτήρ -, ανέλαβαν, ο μεν Χ. Σπηλιόπουλος τη δημιουργία της βάσης δεδομένων και ο Χ. Κόπανος την ενσωμάτωσή της στον ιστότοπο του ερευνητικού έργου.

 

Χρηματοδότηση


ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ (2014-2015)

Όλα τα προαναφερθέντα θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν χωρίς τη χρηματοδότηση από τη δράση «ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ». Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χρηματοδότηση ερευνητικών έργων στην Ελλάδα – εν μέσω της γενικότερης οικονομικής κρίσης – η προσφορά της δυνατότητας για έρευνα σε νέους ερευνητές και η δημιουργία δικτύων με συναδέλφους που ερευνούν την Αρχαία Κύπρο και ιδρύματα που φιλοξενούν συλλογές κυπριακών νομισμάτων, αποτέλεσε μια πραγματικά θετική πρόκληση. 

Η δράση ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ εντάσσεται στο πλαίσιο του 4ου Στρατηγικού Στόχου του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΕΠΕΔΒΜ) του ΕΣΠΑ 2007-2013, με τίτλο «Ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους.


ΑΝΑΒΑΘΜΙΣ (2017-2020)

Οι προσθήκες των κυπριακών νομισμάτων που προέρχονται από τη νομισματική συλλογή της American Numismatic Society στην ενότητα ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ του ιστότοπου, υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του έργου ΑΝΑΒΑΘΜΙΣ.

Η Πράξη με τίτλο: «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣ. Ανάπτυξη της ιστορικής έρευνας: μελέτες και ψηφιακές εφαρμογές.» και κωδικό MIS 5002357 εντάσσεται στη «Δράση Στρατηγικής Ανάπτυξης Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).