776 νομίσματα στον ιστότοπο Κύπριος Χαρακτήρ

 

Η νομισματική βάση δεδομένων του ιστότοπου Κύπριος Χαρακτήρ περιλαμβάνει προς το παρόν αργυρά νομίσματα των βασιλέων της Κύπρου των αρχαϊκών, κλασικών και πρώιμων ελληνιστικών χρόνων που προέρχονται από συλλογές μουσείων, από ιδιωτικές συλλογές και από καταλόγους δημοπρασιών.

Μπορείτε να αναζητήσετε νομίσματα μέσω της απλής ή της εξειδικευμένης αναζήτησης στα δεξιά και να εντοπίσετε τις πηγές προέλευσης του νομισματικού υλικού, το οποίο θα εμπλουτίζεται διαρκώς. 

Η νομισματική βάση δεδομένων συνδέεται με τη βιβλιογραφική βάση δεδομένων του ιστότοπου Κύπριος Χαρακτήρ, προτείνοντας σχετική με το κάθε νόμισμα βιβλιογραφία και χρησιμοποιεί σταθερούς νομισματικούς χαρακτηρισμούς και μεθοδολογίες δεδομένων ανοικτής πρόσβασης όπως αυτές που αναπτύχθηκαν στο Nomisma.org.

Η επιστημονική αποστολή και επιτόπια μελέτη των κυπριακών νομισμάτων στην American Numismatic Society στη Νέα Υόρκη, υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του έργου ΑΝΑΒΑΘΜΙΣ. 

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε τακτικά νέα για τις προσθήκες στη νομισματική βάση δεδομένων ή και για τον ιστότοπο Κύπριος Χαρακτήρ, ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Twitter ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.

 

Λίγα λόγια για ένα νόμισμα...

Εμπροσθότυπος Αμαθούντα, Πύρρος, SilCoinCy A1129
Οπισθότυπος Αμαθούντα, Πύρρος, SilCoinCy A1129

SilCoinCy A1129, Αμαθούντα, Πύρρος

Ημερομηνία
περ. 385 π.X. -
Υλικό
Άργυρος
Νομισματική Υποδιαίρεση
δίδραχμο
Βάρος
6,67 γρ.
Μουσείο
Βερολίνο, Münzkab...

Οι νομισματικές εκδόσεις του βασιλιά της Αμαθούντας Πύρρου, γνωστού αποκλειστικά και μόνο από τη νομισματική του παραγωγή, χρονολογούνται στην περίοδο μετά το 385 π.Χ.. Στα νομίσματα απεικονίζεται ένα ξαπλωμένο λιοντάρι ως εμπροσθότυπος, με κυπροσυλλαβική επιγραφή με το όνομα του βασιλέα στο έξεργο. Στην οπίσθια όψη απεικονίζεται μπροστινό ημίτομο λιονταριού με ανοικτό το στόμα, κάτω από το οποίο η κυπροσυλλαβική επιγραφή pu-ru-wo-so επαναλαμβάνει το όνομα του βασιλέα.

Ανακαλύψτε περισσότερα για τα νομίσματα της Αμαθούντας στον ιστότοπο Κύπριος Χαρακτήρ διαβάζοντας το άρθρο της Ε. Μάρκου «Οι νομισματικές εκδόσεις των βασιλέων της Κύπρου από τους αρχαϊκούς έως και τους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους».

Μουσεία
nomisma_org_logo