Νομισματική

Sylloge Nummorum Graecorum - Project

Ο ιστότοπος του νομισματικού ερευνητικού έργου της Βρετανικής Ακαδημίας Sylloge Nummorum Graecorum (SNG). Αναλυτική μηχανή έρευνας επιτρέπει την αναζήτηση νομισμάτων με πολλαπλά κριτήρια. Τα αποτελέσματα παραπέμπουν στους έντυπους τόμους της σειράς η διαδικτυακή έκδοση περιορίζεται ωστόσο στις συλλογές της Μεγάλης Βρετανίας.

Νομισματική

Department of Coins and Medals, The Fitzwilliam Museum, Cambridge, United Kingdom

Με σχεδόν 50,000 αντικείμενα αναρτημένα στο διαδίκτυο, το Τμήμα Νομισμάτων και Μεταλλίων του μουσείου Fitzwilliam, είναι ένα από τα πρώτα νομισματικά μουσεία που ξεκίνησαν - ήδη από το 2000 - τη ψηφιοποίηση της συλλογής νομισμάτων, η οποία εκτείνεται από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, καθώς επίσης και τη συλλογή μεταλλίων που χρονολογικά ξεκινούν απο την Αναγέννηση. 

Νομισματική

Roman Provincial Coinage series (RPC)

To ερευνητικό πρόγραμμα Roman Provincial Coinage Online έχει ως βάση του την Οξφόρδη, περιορίζεται στις περιόδους 138-192 και 249-254 μ.Χ. (θα προστεθούν και άλλες στο μέλλον) και περιλαμβάνει νομίσματα από νομισματικές συλλογές σε όλο τον κόσμο καθώς και δημοσιευμένο υλικό. Τα νομίσματα είναι αναζητήσιμα μέσω εικονογρφικών τύπων, τόπου και χρόνου έκδοσης και περιλαμβάνονται πάνω από 16,000 τύποι που παρατηρούνται σε πάνω από 60,000 νομίσματα. 

Νομισματική

Η νομισματική συλλογή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου (ΠΙΤΚ)

Η Νομισματική Συλλογή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης καλύπτει όλο το φάσμα της κυπριακής νομισματοκοπίας, από την περίοδο των πόλεων-βασιλείων των μέσων του 6ου αιώνα π.Χ. έως και τα σύγχρονα νομίσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η διαδικτυακή εκδοχή περιλαμβάνει πέραν των 550 νομισμάτων.

 

 

Νομισματική

The British Museum. Department of Coins and Medals. Online Collection

Το Τμήμα Νομισμάτων και Μεταλλίων του Βρετανικού Μουσείου, αποτελεί μια από τις καλύτερες νομισματικές συλλογές του κόσμου, που περιλαμβάνει περίπου ένα εκατομμύριο αντικείμενα. Tμήμα της συλλογής, η οποία καλύπτει χρονολογικά την ιστορία του νομίσματος από τις απαρχές του, δηλαδή απο τον 7ο αιώνα π.Χ., μέχρι σήμερα, προτείνεται και στο διαδίκτυο.

Νομισματική

American Numismatic Society. ANS collections database

Η βάση δεδομένων της American Numismatic Society περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερα απο 600,000 αντικείμενα που υπάρχουν στις συλλογές της. Αυτές, περιλαμβάνουν νομίσματα, χαρτονομίσματα, μάρκες, 'πρωτόγονα' νομίσματα, μετάλλια και παράσημα, από όλα τα μέρη του κόσμου και απο όλες τις περιόδους. 

Νομισματική

Digital Library Numis

Η Digital Library Numis (DLN), προορίζεται να αποτελέσει μια παγκόσμια πύλη και αποθετήριο, που θα αφορά βιβλία νομισματικής ανοικτής πρόσβασης, περιοδικά και άρθρα, που διατίθενται στο διαδίκτυο. Όλες οι εισαγωγές παρουσιάζονται με λεπτομερή βιβλιογραφικά μεταδεδομένα, που συχνά συμπληρώνονται με μια σύντομη περιγραφή των περιεχόμενων. 

Νομισματική

The Cyprus Numismatic Project (CNP)

Ερευνητικό έργο με επίκεντρο την κυπριακή νομισματική που υλοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου υπό την εποπτεία του Καθ. Keith Rutter στο διάστημα 2004-2008. Η επικαιροποιημένη βιβλιογραφική βάση δεδομένων του έργου αυτού, την οποία συνέταξε η Δρ Anne Destrooper-Georgiades, ενσωματώθηκε στον ιστότοπο Κύπριος Χαρακτήρ το 2015.

Αρχαιολογία

Perseus Digital Library

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη «Περσεύς» του Πανεπιστημίου Tufts συγκεντρώνει ποικίλες ψηφιακές συλλογές σχετικές με τομείς των ανθρωπιστικών επιστημών. Το πλουσιότερο τμήμα της ψηφιακής βιβλιοθήκης είναι οι ψηφιακοί πόροι ελληνικής και λατινικής γραμματείας (αρχαίοι συγγραφείς, μεταφράσεις, δευτερογενής βιβλιογραφία, λεξικά κλπ.).

Νομισματική

Πανδέκτης. Τα χάλκινα νομίσματα των Μακεδόνων βασιλέων

Στη συλλογή παρουσιάζονται περισσότερα από 1,470 χάλκινα νομίσματα του Μακεδονικού βασιλείου που προέρχονται από τρεις σημαντικές ιδιωτικές συλλογές: της Alpha Bank στην Αθήνα, του Charles Hersh και του Δημήτρη Πορτόλου. Οι περιγραφές των νομισμάτων πλαισιώνονται από γενικές πληροφορίες για το Μακεδονικό κράτος, την οικονομία του και την νομισματική του ιστορία.