H ιδέα: σχετικά με το ερευνητικό έργο SilCoinCy

 

Το ερευνητικό έργο «Τα αργυρά νομίσματα των βασιλέων της Κύπρου: νομισματική και ιστορία της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου (6ος-4ος αι. π.Χ.) (SilCoinCy)» ξεκίνησε ως μια ιδέα που είχε ως στόχο τη συγκέντρωση και μελέτη των νομισμάτων που εξέδωσαν οι βασιλείς της Κύπρου, σε συνέχεια ολοκλήρωσης παρόμοιας μελέτης με αντικείμενο τις χρυσές νομισματικές εκδόσεις.

Το έργο οργανώθηκε σε πέντε ενότητες εργασίας, οι οποίες αφορούν τη συγκέντρωση του νομισματικού υλικού που φυλάσσεται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο, τη δημιουργία νομισματικής βάσης δεδομένων και τον εμπλουτισμό της με νομισματικό υλικό, τη μελέτη του νομισματικού υλικού και τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων μέσω επιστημονικών δημοσιεύσεων και μέσω της δημιουργίας ενός ιστότοπου αφιερωμένου στην ιστορία, αρχαιολογία και νομισματική της Αρχαίας Κύπρου.

 Ο ιστότοπος Κύπριος Χαρακτήρ βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης, ήδη όμως περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

Έργο: περιλαμβάνονται οι σχετικές με το ερευνητικό έργο πληροφορίες, η περιγραφή του ερευνητικού έργου (SilCoinCy) και του ιστότοπου που δημιουργήθηκε στo πλαίσιo αυτού (Κύπριος Χαρακτήρ), η ομάδα έργου και οι εξωτερικοί συνεργάτες, η χρηματοδότηση και οι προοπτικές εξέλιξης.

Νομίσματα: Η νομισματική βάση δεδομένων θα περιλαμβάνει αρχικά περί τα 800 αργυρά νομίσματα που προέρχονται από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

• Άρθρα: έχουν δημοσιευτεί στον ιστότοπο τα πρώτα άρθρα των εξωτερικών επιστημονικών συνεργατών του ερευνητικού έργου, τα οποία πραγματεύονται πτυχές της ιστορίας, αρχαιολογίας και νομισματικής της αρχαίας Κύπρου. Τα άρθρα συνοδεύονται από εικόνες, παραπομπές, βιβλιογραφία και ψηφιακό χάρτη τοποθεσιών οι οποίες αναφέρονται στις μελέτες. Τα επιστημονικά άρθρα προτείνονται στα ελληνικά και στα αγγλικά και οργανώνονται στις εννέα ακόλουθες θεματικές ενότητες:

  1. Νομισματική
  2. Αρχαιολογία
  3. Επιγραφική
  4. Βασίλεια - Βασιλείς
  5. Η Κύπρος και οι άλλοι
  6. Θρησκεία και λατρευτικές πρακτικές
  7. Εμπόριο - Οικονομία
  8. Συλλογές Κυπριακών Αρχαιοτήτων
  9. Ερευνητικά προγράμματα για την Κύπρο ή/και τη Νομισματική

Μπορείτε να εντοπίσετε τα άρθρα που βρίσκονται σε διαδικασία μετάφρασης ή/και επιμέλειας και πρόκειται να αναρτηθούν σύντομα εδώ.

•  Βιβλιογραφίαπεριλαμβάνεται η βιβλιογραφία για την αρχαία κυπριακή νομισματική, την οποία συνέταξε η Δρ Anne Destrooper-Georgiades στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου The Cyprus Numismatic Project (CNP), το οποίο ολοκληρώθηκε το 2008 με τη δημιουργία ενός ιστότοπου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Η βιβλιογραφία επικαιροποιήθηκε από την ίδια ερευνήτρια έως και το έτος 2014 και περιλαμβάνει περισσότερες από 600 βιβλιογραφικές εγγραφές.

•  Εκδηλώσειςπροτείνεται ημερολόγιο και χάρτης εκδηλώσεων που αφορούν στην αρχαία Κύπρο για το προσεχές διάστημα. Η ενότητα αυτή, η οποία θα ενημερώνεται συνεχώς, περιλαμβάνει εκδηλώσεις που οργανώνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:​

  1. Εκθέσεις
  2. Σεμινάρια / Εργαστήρια
  3. Εκπαιδευτικά προγράμματα​
  4. Διαλέξεις
  5. Συνέδρια / Συμπόσια

 •  Σύνδεσμοι: προτείνονται σύνδεσμοι ενδιαφέροντος με μια σύντομη περιγραφή τους. Οι σύνδεσμοι ενδιαφέροντος οργανώνονται στις ακόλουθες κατηγορίες οι οποίες περιλαμβάνουν και ερευνητικά έργα:​

  1. Επιγραφική, Γλώσσες και γραφές     
  2. Νομισματική
  3. Αρχαιολογία
  4. Μουσεία, Ιδρύματα, Ερευνητικά κέντρα και Εταιρείες

 • Αναζήτηση: Μπορείτε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση στα επιστημονικά άρθρα, στη νομισματική βιβλιογραφία και - σύντομα - στη νομισματική βάση δεδομένων του ιστότοπου, επιλέγοντας μια από τις τρείς επιλογές που ακολουθούν:  

  1. Στα επιστημονικά άρθρα
  2. Στη βιβλιογραφική βάση δεδομένων
  3. Στη νομισματική βάση δεδομένων

 • Επικοινωνία: Επικοινωνήστε μαζί μας χρησιμοποιώντας τον σχετικό σύνδεσμο.

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται με τη συμβολή μιας επιστημονικής και τεχνικής ομάδας η οποία αποτελείται από έναν ερευνητή - Επιστημονικό Συνεργάτη, τον Δρ Γιώργο Μπουρογιάννη (ο οποίος αντικατέστησε τη Δρ Παγώνα Παπαδοπούλου τον Σεπτέμβριο του 2014) και τρεις ακόμη συνεργάτες ερευνητές, τον Δημήτρη Γεροθανάση, την Βάσια Ψηλακάκου και την Ελένη Αθανασίου. Η επιστημονική ομάδα πλαισιώνεται από τους ακόλουθους συνεργάτες: τον Χρήστο Κόπανο (υπεύθυνο υλοποίησης και υποστήριξης ιστότοπου), τον Χρήστο Σπηλιόπουλο (υπεύθυνο νομισματικής και βιβλιογραφικής βάσης δεδομένων), τη Χρυσούλα Παναγιωτοπούλου (υπεύθυνη επιμέλειας αγγλικών κειμένων) και το Γιάννη Βουλγαράκη (υπεύθυνο ψηφιακής επεξεργασίας φωτογραφιών νομισμάτων). Στην τεχνική υποστήριξη συμμετέχουν επίσης οι Κωσταντίνος Τρεμουντάνης (γενική τεχνική υποστήριξη), Αγγελική Βόσσου (υποστήριξη ιστότοπου) και Ανθή Γκόρου (ενδεικτικοί έλεγχοι). Συντονίστρια - Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου είναι η εντεταλμένη ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δρ Ευαγγελινή Μάρκου.